Weerbaarheidstraining kind

Vindt jouw kind het lastig om voor zichzelf op te komen of trekt hij of zij zich terug? Wil je graag dat jouw kind leert om meer 'nee' te zeggen? Dan kan de weerbaarheidstraining zinvol zijn.

Als kindercoach ondersteun ik kinderen om weerbaarder te worden. Hierdoor krijgen ze meer zelfvertrouwen en staan ze gelukkiger in het leven.

weerbaarheidstraining kind

Heeft mij kind weerbaarheidstraining nodig?

Zelfvertrouwen maakt je kind weerbaarder. Weerbare kinderen durven meer voor zichzelf op te komen en hebben minder last om hun grenzen goed aangeven. Minder weerbaarheid gaat hand in hand met minder zelfvertrouwen en onzekerheid. Kinderen die meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken en vaak onzeker zijn, zijn vaak op zichzelf, ze hebben moeite met het maken van contacten en het is lastig voor ze nieuwe vrienden te maken. Hulp vragen is heel uitdagend voor ze, ook als ze dit wel nodig hebben. Dat kan hun sociaal-emotionele ontwikkeling belemmeren. Weinig zelfvertrouwen kan er in sommige gevallen ook toe leiden dat de kinderen gepest worden. Ook in dit geval kan weerbaarheidstraining kind helpen.

Heeft jouw kind last van zijn of haar onzekerheid en:

 • weinig zelfvertrouwen
 • zich onzeker voelt
 • geplaagd of gepest wordt
 • durft geen 'nee' te zeggen
 • gevoelig is
 • te verlegen is en niet weet hoe voor zichzelf op te komen
 • denkt sneller aan anderen dan aan zichzelf

Heeft jouw kind hier last van en wordt het hierdoor in zijn of haar ontwikkeling belemmerd? Misschien is de weerbaarheidstraining precies wat jouw kind nodig heeft.

Wat is een weerbaarheids training?

Een weerbaarheidstraining is net als andere kindercoaching trajecten een kortdurende training waar ik spelenderwijs help jouw kind om meer zelfvertrouwen te krijgen en een extra duwtje in zijn rug geef zodat hij weerbaarder wordt. In de sessies gaat jouw kind leren om zichzelf goed genoeg en belangrijk te vinden en om voor zichzelf op te komen. Daarom kunnen zulke sessies veel baat hebben ook voor kinderen die op het eerste gezicht niet zo veel last van onzekerheid hebben. We gaan door een middel van een rollenspel oefenen zodat jouw kind zich later zeker voelt in ongewenste situaties. Er is ook aandacht voor de houding van je kind, de woorden dat ze kunnen gebruiken maar ook stemgebruik en oogcontact.

weerbaarheidstraining kinderen

Een weerbaarheidstraining wordt ook wel assertiviteitstraining genoemd. De weerbaarheidstrainingen voor kinderen hebben weliswaar ook overlap met een sociale vaardigheidstraining (sova training) maar die richt zich op algemene sociale vaardigheden.

Wat leert mijn kind bij weerbaarheidstraining?

Weerbaarheidstraining helpt jouw kind met:

 • zelfverzekerd worden
 • stevig staan
 • 'nee' durven te zeggen
 • inzicht in zijn emoties te krijgen en ze te leren uiten
 • leren omgaan met frustratie, boosheid en teleurstellingen
 • adequaat reageren in ongewenste situaties
 • makkelijker vrienden maken
 • ontspannen
 • duidelijk grenzen kunnen aangeven


Wat kun je als ouder doen om de weerbaarheid van jouw kind te vergroten?

Weerbaarheidstraining kan jouw kind helpen maar het is altijd belangrijk dat jij als ouder ook de ondersteuning biedt in dit proces en weet hoe kunt je kind kunt helpen om de weerbaarheid nog vergroten.

Hieronder vind je wat tips zodat je meteen thuis aan de slag kan gaan:

Zichzelf leren kennen

Meer inzicht in zichzelf kan het zelfvertrouwen vergroten. Wat kan het goed, wat vindt jouw kind lastig, wat maakt hem of haar boos? In zo'n manier kan hij of zij zichzelf beter leren kennen en ook beter leren omgaan met moeilijke situaties.

Geef je kinderen regelmatig complimentjes en vertel waar ze goed in zijn

Regelmatig complimenten geven kan de zelfzekerheid van jouw kind vergroten. Complimenteer hem of haar als hij of zij opkomt voor zichzelf of duidelijk zijn of haar grenzen aangeeft. Richt de complimenten meer op het proces in plaats van op z'n persoon. Dus in plaats van “jij bent lief” probeer je om te complimenteren wat jouw kind goed heeft gedaan. Op die manier luistert je kind sneller en denkt positiever over zichzelf.

Over gevoelens te praten en emoties te leren uiten

Geef je kind de ruimte om over de gevoelens te praten en zorg dat je goed luistert. Aandacht en tijd is wat jouw kind nodig heeft. Op deze manier gaat jouw kind leren om zijn emoties te uiten en zijn gevoelens te leren kennen. Het wordt ook makkelijker om te begrijpen wat hij of zij niet prettig vindt en om voor zichzelf op te komen.

Zelfvertrouwen vergroten - jouw kind kan het zelf!

In plaats van iets over te nemen, laat jouw kind het zelf doen. Zodat hij kan zien dat je vertrouwen in hem hebt. Doe regelmatig iets nieuws en moedig je kind om mee te doen.

Oplossingen bedenken

Moedig je kind aan om zelf oplossingen voor zijn belemmeringen te vinden. Wordt jouw kind gepest of heeft hij last van onaardige gedrag van een ander? Neem de tijd om met jouw kind te bespreken wat hij of zij een volgende keer anders zou kunnen doen in plaats van waarom heeft hij of zij in zo'n manier reageerde. Geef je kind niet meteen suggesties - geef hem of haar ruimte om er zelf een oplossingen voor te vinden door te vragen “Hoe kun je dit volgende keer oplossen? Anders doen?”. Dit geeft hem een trots gevoel en zorgt voor zelfvertrouwen.

Grenzen stellen

Bespreek met je kind hoe hij of zij het grenzen kan aangeven en waarom het goed is om voor jezelf op te komen. Leg ook uit dat het goed is om je aan je grenzen te houden.

Wat-als oefening

Je kan met je kind lastige situaties oefenen door wat-als te vragen. Bespreek met je kind wat zou hij of zij kunnen doen en welk effect heeft het gedrag op hem en op een ander. Heeft jouw kind een goede plan bedacht? Geef hem dan een compliment.

Lees meer: Overig Aanbod

Neem contact op